Till första sidan
 




Ur RIP 14/15 - 1980


Texten lyder:

SVENSK - Sundsvalls roligaste gitarrist.En gång i tiden medlem i råpunkbandet Ztülb.
BRODDE - Norra Sveriges långa sver på Stry Terrarie enligt många. Var sångare och förgrundsfigur i den bästa upplagan av Massmedia.
HENKA - broder till Brodde och före detta sångare i Ztülb.
PETER - ansedd av många som Jimmy Purseys tvilling. Under punkåldern spelade han bas i Inferno.
Fyra individer. Ganska så olika - förutom på en punkt: Att utveckla sig vidare från råöset. Alla fyra har själva lirat råös. Alla fyra tröttnade på det. Alla fyra ville göra nåt nytt. Tillsammans.
Brända Barn dyker upp. De fyra har lyckats.

Musiken de fyra framställer är mycket varierande. Ena stunden kan det vara tungt, malande och monotont, på gränsen till industrimusik, för att snabbt förändras till trevlig pop. Ibland är det nästan ballader och ofta händer det att en ösig punklåt tränger fram. För de fyra anser att [Rå]ös i lagom dos är både spel- och lyssningsbart.

Fakta om banden typ när-var-hur de träffades tycker jag börjar bli långtråkigt men jag kan i alla fall tala om att Brända Barn bildades i augusti 79. De repade och hann göra en spelning fram till oktober då de blev utslängda från sin replokal. Sundsvall har inte nåt överflöd på lämpliga lokaler till rockband och letandet drog ut på tiden till tre månader. Tre långa månader då de fyra istället kunnat gjort massor av bra låtar...
Historien slutade lyckligtvis med en lokal och sen dess har Brända Barn stått på scen sammanlagt 7 gånger. 6 gånger i Sundsvall och 1 gång i Stockholm.
-Det var skitkul att spela i Stockholm,berättar Brodde. Visserligen var publiken dålig och de flesat satt. Man visste inte riktigt vad de tyckte. Men vi gjorde i alla fall en bra konsert.
-Att vara förband till Sham 69 var däremot ett helvete. Först och främst var vi tvungna att betala 100 spänn till deras mixare som sen sabbade ljudet helt för oss. De drog ner volymen så att publiken kunde stå och snacka med varann framför scenen. Men samtidigt var det en enorm känsla att spela inför en så stor publik. Under våra första låtar var det en jävla massa som diggade och innan vi kom in kunde man höra folk som ropade på oss.

Annars har deras konserter gått förvånansvärt bra. Till och med deras första lät suveränt vilket knappast hör till det vanliga.
Ännu har bara Sundsvall och Stockholm fått njuta av dem live, men till hösten ska Brända Barn försöka komma ut till andra städer och spela.
-Det är alltid ungefär samma personer som kommer till varje konsert i Sundsvall. De vet nu precis hur vi låter och vilka låtar vi kör, och


<Tillbaks